dimarts, 15 d’octubre del 2013

L'hotel dels cors trencats



Benvinguts, passeu i gaudiu d’una estada al poblet de Knockton a Gal·les on trobareu el Myrtle House, un casalot vell i atrotinat on la tristesa, la solitud i la melangia queden a la porta.

L’hotel dels cors trencats és una novel·la de personatges, de situacions, d’ànimes perdudes i de cors en procés de curació. La novel·la comença presentant-nos un personatge molt especial, en Russell Buffery, Buffy pels amics, un home de setanta anys que en la seva joventut havia sigut actor, un home casat i divorciat tres vegades, amb fills per donar i vendre, en te de blancs, de negres, gais, poc espavilats i de més llestos que la gana, però tots tenen una cosa en comú, coneixen poc en Buffy però se l’estimen molt.

La història arrenca quan la Bridie, una amiga, i només amiga, deixa en el seu testament el Myrtle House a en Buffy, ell ja està cansat de viure a Londres i decideix deixar de ser una molèstia pels seus fills i tocar el dos cap a Gal·les. 

Mentre anem coneixent més profundament en Buffy, la Deborah Moggach ens presentarà diversos personatges i com les seves relacions personals i sentimentals es van esfondrant mica en mica. El lector entrarà a descobrir personatges com la Monica, l’Amy, en Harold, l’Andy i les respectives parelles. 

Com si es tractes d’un preàmbul, una presentació de possibles actors que sortiran a escena més endavant, sense oblidar-nos del personatges que en Buffy coneix al poble on ha decidit viure.

La genialitat d’en Buffy sorgeix quan decideix que podria aprofitar el casalot per oferir cursos amb estada inclosa per a persones que s’acaben de divorciar, que acaben de trencar o que s’han separat, en aquests aspectes ell en te experiència i sempre pot recórrer a la gent del poble per donar cursos com el de jardineria, joieria, mecànica, cuina,... i ell es dedicaria al seu propi curs: com parlar amb les dones, vol ajudar a la gent a descobrir quin va ser el problema per poder-hi posar solució.

A partir d’aquest moment la novel·la fa un gir en el seu ritme i tempo, comença a anar més ràpida, és més irònica i coneixerem personatges nous com en Nolan i la seva mare, la Rosemary, la Nina i la Voda, i en recuperarem d’altres que ja coneixem.   

Una novel·la que presenta la visió dels homes sobre el que volen les dones, segons ells volen una dona amb penis, però també el que pensen les dones i com se senten, veurem dones madures insegures, jovenetes que descobreixen que allò que han perdut no és res comparat amb el que han trobat, homes atrapats en una imatge adulterada d’ells mateixos... però tots ells busquen una única cosa, ser feliços.

L’amor és un sentiment pur que pot moure muntanyes, que pot reduir un home gran en un jove insegur, tothom pot descobrir quelcom nou, no s’han de tancar les portes a la possible felicitat per por.

Tal i com reflexiona en Buffy: “No t’ho pensis més i llença-t’hi, tros d’ase. I si et claves una patacada, tant és. La vida és massa curta, creu-me”, i jo el crec.

Podeu trobar aquesta gran novel·la en català publicada per Rosa dels Vents i en castellà per Lumen. Una aposta segura tenint en compte que Deborah Moggach és l’autora de “El exótico hotel Marigold” que ha estat adaptat al cinema amb molt bona acollida, i és també l’adaptació d’Orgull i prejudici de Jane Austen per a la BBC.