dijous, 18 de setembre del 2014

Banda Sonora



Per Àngela Sánchez Vicente


Si sou com nosaltres que pensem que la vida sense música seria una experiència totalment nefasta i horripilant heu de caure a Banda sonora tal com els mariners sucumbeixen al cant de les sirenes.

La música és art, és una manera de viure, una manera d’emmirallar-se i identificar-se amb un grup social, és terapèutica i el mitjà de transport més ràpid que existeix a la Terra. Tan sols una cançó i ens transportem a un espai, a una imatge, a una persona o a un record.

Tot això ho pensa com nosaltres la protagonista d’aquesta novel·la juvenil on a través de la música és la única manera en que pot narra tot el seu món i el seu sociograma.

La nostra protagonista és una jove com podríem ser nosaltres amb un grapat de dubtes que la torturaran fins que creixi una mica i d’altres que com a tots li romandran a la ment i de tant en tant rebrotaran.

En una etapa de descoberta cau a les seves mans material auditiu de Led Zep i serà la seva gran revelació. A partir d’aquí el seu món es va endreçant, resol dubtes i en crea d’altres... en fi, creix i madura. 

La ploma de l’autora, la Claudine Desmarteau ens obre els ulls als adolescents i potser a més de ser una novel·la molt atractiva per ells ens pot ajudar als adults a rememorar la nostra joventut i a entendre’ls millor.

De la mà de Fanbooks obtenim una aposta àgil, fresca, moderna, sense pèls a la llengua que pot unir generacions. A més el seu disseny actual crea l’atmosfera ideal per copsar el sentit del diari de dibuixos que té la nostre nova amiga.

Potser tenim la nostra adolescència en un calaix desastre perquè és una època en que fem les tonteries més grans o bé ens avergonyim d’allò més natural. Què és la vida si no créixer a través de les experiències? Remoguem el nostre propi calaix i veurem com no érem tan rarets o que potser encara ho som. 

Per als pares és un cant a l’esperança: de la joventut hem trobat la cura i per als propis adolescents els mostrarem com no són tan distants a la nostra protagonista i hi ha molts elements comuns a la franja d’edat. 

Aquesta connexió farà una lectura molt empàtica i didàctica per tots els públics.

Què, us animeu a descobrir quina és o va ser la vostra banda sonora?