dimecres, 20 de febrer del 2019

El temps del lotus


Avui us porto un nou títol de la col·lecció emocions de l’Editorial Comanegra, una de les col·leccions que més m’agraden pel seu format butxaca i flexible que pots portar a tot arreu, per la seva extensió que és com un pot petit on hi ha la millor confitura i sobre tots aquests aspectes per la capacitat de tots els escriptors que en formen part de fer-nos reflexionar i anar més enllà, de cridar-nos en silenci a llegir entre línies i a copsar els sentiments palpables que van aflorant a mesura que anem passant les seves planes.

En aquesta ocasió Tew Bunnag ens presenta una obra dura, molt dura que parla amb esperança i alegria d’un dels  moments més dolorosos de la vida de tothom, la pèrdua d’una persona estimada, dels últims instants, del seu darrer alè.

El temps del Lotus pretén ajudar-nos a tenir una visió no tant negativa en el moment de la pèrdua, un fet que de primer moment  i abans de llegir-lo ja el tenia etiquetat amb un no, és impossible, ni de broma... tots aquells que hem passat per aquest moment de dol juraríem que no hi pot haver esperança en donar quelcom positiu al fet de perdre un pilar de la nostra vida.

L’autor en parla amb humilitat explicant-nos la historia d’un nen, en Siri qui de petit perdrà a la seva germana Pi Nit i com en aquest cas la petita havia deixat de patir, un fet que nosaltres no ens plantegem ja que ens centrem en el nostre propi dolor.

Però en Siri pateix un dol en silenci, i al anar creixent va sentir curiositat i de la mà d’un monjo reflexionarà entre els aspectes de la vida i la mort, ja que un forma part de l’altre. 

Aquest fet l’havia fet viure sense amor, incapaç de donar i rebre per por de perdre.   

Una lectura molt profunda amb un pròleg on l’autor ens parla de la seva pròpia experiència acompanyant a nens al seu final. Si dic que m’ha posat la pell de gallina em quedo molt curta.

M’ha costat comprendre molts aspectes de la narració, mai estem preparat per llegir sobre la mort com a part de la vida, però la prosa és molt fluida, podem entendre-ho com un conte amb moralina i això convida a continuar llegint.

Una obra que és una experiència en si mateixa amb un títol del qual cal remarcar la importància i simbolisme del Lotus a Orient, símbol de puresa de cos i ànima, una flor sagrada associada a Buda i al budisme.