divendres, 16 de maig del 2014

El joc dels miralls



Per Àngela Sánchez Vicente


Estem d’enhorabona doncs l’autor sicilià Andrea Camilleri, l’encarregat de donar-li casos a resoldre al nostre protagonista ve amb una nova novel·la!

En aquest cas, seguim veient un Montalbano humà: li agrada el bon menjar i no s’està de cruspir-se uns bons cannolis entre hores, fumar algun puret, gaudir dels vins de la zona, banyar-se al mar mediterrani, prendre arancini ben gustosos i, com no, gaudir de la bellesa femenina.

El fet de conèixer al protagonista de tantes altres entregues ens permet gaudir d’ell amb noves característiques a cada nou relat, assaborir els nous colors dels seus escenaris italians i aprofundir en una trama negra i actual que ens sotmetrà a idolatrar a aquest gran mestre i referent de la literatura italiana.

En aquest cas, en Montalbano és víctima de pistes falses, indicis esborronats i un gran joc de confusions.

El joc dels miralls ens ofereix allò millor de la novel·la detectivesca on ningú és qui esperes i les sorpreses i canvis de rumb es succeeixen constantment.

Podem sospitar d’una casa d’okupes situada al costat de la del comissari, plena de joves i no tan joves que acumulen una llista inacabable d’antecedents penals i malifetes i, d’un matrimoni que acaba d’arribar a viure al costat d’en Montalbano.

Un cop més i com a “El somriure de l’Angèlica”, es veurà confós per la bellesa de la veïna que casualment necessitarà l’ajuda del nostre amic per tal de remolcar-la. 

Poca corrupció, droga i tracta de blanques tindrà que veure amb l’entrellat en que es veu embolicat, la ment humana i el dualisme etern entre el bé i el mal ens duran a un anàlisi profund de que res és el que sembla.

La traducció de Pau Vidal aconsegueix novament que l’obra no perdi la màgia ni l’olor de la Itàlia que serveix de marc i escenari. Carrerons estrets, la llum tènue, el caràcter parsimoniós i despreocupat dels ajudants del comissari i paraules clau sense traduir. 

Edicions 62 ens regala aquesta nova entrega però per aquells que li agafeu afició, podeu trobar títols com  La forma de l'aigua, El lladre de pastissets, El gos de terracota, La veu del violí, L'excursió a Tíndari, L'olor de la nit, Un gir decisiu, La paciència de l'aranya, La lluna de paper, Foguerada d'agost, Les ales de l'esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L'edat del dubte i La dansa de la gavina.

Per als que sigueu més mandrosos podeu començar gaudint de la sèrie televisiva que la RAI ha produït sota el nom de "Il Commissario Montalbano", on podem gaudir d’alguna de les aventures més sonades i emblemàtiques d’en Montalbano i els seus companys. 


Un llibre que es pot llegir individualment però alhora convida a fer-se amic tant de l’autor com del Montalbano i seguir tota la col·lecció esdevenint un lector més d’aquest gran fenomen literari.

No us en penedireu gens ni mica!