divendres, 27 de febrer del 2015

En una sola persona



Avui us presentem un autor clàssic i consagrat recuperat gràcies a labutxaca i edicions 62, i al seu afany per mostrar-nos que les novel·les encara que siguin llunyanes en el temps poden estar molt més al dia que qualsevol best-seller mundial del moment.

Aprofitant el rebuf de John Irving i la seva novel·la “El món segons Garb” publicada l’any 1978 i amb la qual va aconseguir el Premi Nacional del Llibre i que també podem trobar a labutxaca trobem el contrapunt perfecte de la novel·la que us presentem avui titulada En una sola persona.

A “El món segons Gurb” trobem la història d’una dona jove en una època de guerra, l’any 1942 la Jenny Fields, trenca amb la imatge que s’esperava d’ella com a noia de bona família i que s’hauria d’haver conformat en buscar un bon marit, per convertir-se en infermera, una jove independent que rere les insinuacions de tots aquells que no la comprenen decideix obtenir allò que desitja de la vida sense les obligacions ni expectatives del moment, així és com la jove Jenny Fields es transforma en la mare d’en S. T Garp, sense marit i continuant la seva professió.

Una novel·la centrada en la feminitat, el que s’ha de fer, les obligacions i el viure de cara la galeria, tot el contrari de En una sola persona.

Aquesta darrera obra de l’autor es presenta a la modernitat sexual sense pels a la llengua ni complexos ni tabús. La tònica del llibre és la llibertat.

El seu protagonista és un noi que viu al mitjans del segle passat amb tot el context social i econòmic fent una bullida important però allò que a ell li preocupa és la seva identitat sexual i els múltiples interrogants que apareixen al llarg de la seva vida acompanyats de molts personatges que exposen cadascun un nou punt de vista i de reflexió.

El noi comença la novel·la volent reafirmar la seva heterosexualitat a qualsevol preu i s’acaba convencent de que està bojament enamorat d’una dona major que ell. Com comprendreu per múltiples raons acaba essent un desastre i descobreix la seva homosexualitat.

Com ho acceptarà ell? I la societat? Què experimentarà? Com? Amb qui? 

Poc a poc desgranareu una historia on la veritat i la seva recerca és la veu cantant mentre ell transita un camí de dubtes, incerteses i múltiples opinions.

Lògicament no us explicarem com acaba però si que podem dir-vos que és una obra mestre en majúscules i que cal llegir-la per veure com un autor té l’art de passar d’escriure un llibre femení i estereotipat en una època a una nova historia trencadora, subjectiva a critiques i amb un públic que potser dispararà critiques.

És genial i una clara obertura de pensament.

No ho dubteu més i aneu a conèixer-lo!