dimecres, 22 de juny del 2016

Operació Judes



Per Àngela Sánchez Vicente


Haig de confessar abans de fer-vos cinc cèntims de la novel·la que us presentem avui que ja era seguidora del autor i que el passat Sant Jordi em va acabar de conquistar amb la seva personalitat.

Si, us parlo d’en Jordi Solé, l’autor de la guardonada novel·la “Conspiració a Tarraco”, “Barcelona Far West”, “Ciutat d’espies” i “La nit de Damballah” entre d’altres títols.

La seva prosa és molt personal i es pot reconèixer a kilòmetres vista. És com un segell de qualitat i la garantia que gaudiràs de la lectura d’una manera quasi addictiva. 

A més, el dia que em va signar “La nit del Damballah” em va demostrar l’amor cap a la seva professió i la gran dedicació que hi té alhora que mostra molta empatia, respecte i té molt interès en els pensaments que la seva novel·la deixa al seu públic. Crec que és l’autor que més m’ha agradat conèixer (i penseu que cada any en cauen uns quants!). 

La seva proximitat, humilitat i professionalitat el fan ser una gran persona que de tant en tant es vesteix de grandíssim escriptor per regalar-nos les seves paraules.

Aquest cop, torna amb Operació Judes, una novel·la en la que ens retrobem amb en Pol Vidal, un dels periodistes més eixerits de l’època.

Ara estem a la Barcelona de l’any 38 i de la mateixa manera en que el sol aplomat bull el terra, ell està en un fumejant estiu. No hi ha manera d’oblidar la pèrdua de la seva esposa Eva, era el seu referent i la seva única veritat des que la va conèixer uns cinquanta anys enrere.

Ell es sent vell i acabat, tot és negre i buit, res té significat. Tot farà un tomb quan en Martí Rouret, home de confiança d’en Lluis Companys, l’obligarà a reaccionar i el farà activar les seves cèl·lules grises.

Un funcionari de la Generalitat ha estat assassinat i Companys sospita que tot és una trama per tancar la seva administració. De mala gana agafarà el cas i intentarà esbrinar qui hi ha rere tal succés desconeixent que aquesta veritat que busca el farà obrir els ulls davant una realitat majúscula i vital per ell.

M’agradaria molt desvetllar-vos el final tan espectacular i dir-vos quina és la seva descoberta però el millor és que ho descobriu vosaltres mateixos doncs és una novel·la extremadament recomanable. 

Gràcies a Columna podeu donar resposta a totes les preguntes d’en Pol i veure com la realitat de la Barcelona de les darreries dels anys trenta es barreja amb una prosa genial mentre personatges històrics i verídics es donen la mà amb d’altres ficcionats en un vaivé impressionant.

No us el deixeu perdre i de pas us animem a que us familiaritzeu amb la bibliografia de l’autor. De debò que val la pena!