dissabte, 28 de novembre del 2015

Millennium 1-2-3



Per Maria Valle Viña


Potser us soni Millennium, potser ho esteu escoltant des de fa setmanes i ho veieu a diferents llocs anunciat, potser no calen presentacions per una saga tant coneguda com es aquesta. Millennium es una saga de novel·les escrites per Stieg Larsson. Fins ara hem conegut tres títols “Els homes que no estimaven a les dones”, “La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina” i “La reina al palau dels corrents d’aire”

La primera d’aquestes novel·les es “Els homes que no estimaven a les dones” ens captiva des del principi amb la desaparició de la Harriet Vanger i tota la investigació que en sorgeix de les mans d’un conegut periodista anomenat Mikael Blomkvist. 

Aquest, junt amb una col·laboradora inesperada, la Lisbeth Salander, començaran una investigació que comportarà molts riscos i descobriments. Així comença una novel·la plena de conflictes d’una família, trampes financeres, perversions sexuals i tot un entramat violent i amenaçant que es contraposen amb una tendra i fràgil historia d’amor entre dos personatges que seran difícils d’oblidar. 

Amb aquesta novel·la Larsson aconsegueix una obra literària superior, on es confonen tots els gèneres i que es quedaran per sempre a les nostres memòries. 

A la segona de les novel·les “La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina” ens tornem a trobar amb en Mikael Blomkvist i la Lisbeth Salander que es trobaran amb un triple assassinat on sembla que la Lisbeth Salander hi està implicada. 

Com succeeix amb el primer títol, entre mig es descobriran fets i es creuaran riscos que uniran als protagonistes. De nou l’autor Stieg Larsson sorprèn amb una història absorbent i brillant, amb una prosa descarnadora i intensa que aconseguirà de nou tot tipus de sentiments en el lector. 

Tancarem la trilogia amb el títol “La reina al palau dels corrents d’aire” on veurem la vida de la Lisbeth Salander penjar d’un fil. En aquesta ocasió el periodista Mikael Blomkvist està a punt de publicar un temible article que sacsejarà la societat civil sueca y que posarà en dubte la credibilitat del sistema de seguretat i justícia de tot el país. D’aquesta forma veurem desvetllades diferents connexions i trames on estaran sempre presents els personatges que des de la primera novel·la ens van captivar. 

Una trilogia que es converteix en imprescindible per als lectors en general, amb uns personatges magnètics i poc comuns i unes trames que no deixen indiferent. Una trilogia que no pots deixar passar de llarg i que ens l‘apropen els segells Columna i labutxaca.

L’autor de la trilogia Millennium, fou Steig Larsson que va néixer a Suècia el 1954. Va ser un conegut periodista i va escriure assaigs de temàtica econòmica i social. Larsson va morir de manera sobtada el 2004 a causa d’una crisi cardíaca, pocs mesos després d’haver lliurat a la seva editora els tres volums que us hem presentat avui. 


Però Millennium no s’atura aquí i torna amb la mateixa força de la ma de David Lagercrantz amb una quarta entrega. Com dieu? Que en voleu saber més? Molt aviat us ho expliquem! Esteu ben atents!