Us heu plantejat mai que el monstre del llac de Banyoles
podria ser el rebesavi d’en Nessie, que l’àmfora era l’antic tupper o que el
romesco fou la primera viagra. Aquestes són només una molt breu pinzellada del
que descobrireu en la Guia xafardera de
Catalunya publicada per Angle
Editorial i signada per tot un personatge, l’Anna-Priscila Magrinà, una autora jove, dinàmica i amb una ploma
que verbalitza pensaments.
Estem acostumats que quan cau en les nostres mans
qualsevol llibre que comença amb “Guia ...” esperem avorrir-nos d’allò més,
però us asseguro que amb la “Guia xafardera de Catalunya” és impossible, ni
proposant-vos-ho sereu incapaços de no somriure, de no aprendre quelcom nou i
l’acabareu compartint en forma d’anècdota o curiositat amb els amics.
L’autora ens introdueix al món dels tòpics catalans amb
una introducció on descobrireu la frescor que desprèn la seva narrativa, parla
al lector de tu a tu i ens demostra que dins de tots els catalans de la ceba hi
ha un petit desconeixedor de les nostres tradicions, de la nostra cultura i en
definitiva de la nostra pròpia essència. A més, es nota que ha gaudit amb la
seva feina, aporta anotacions simpàtiques, subtítols que t’atrapen, fa
referencies a d’altres llibres i autors, ens aporta anècdotes que semblen
impossibles però que són reals, frases fetes i fotografies que emmarquen el
context de cada xafarderia.
Tal i com ella ens explica, les xafarderies estan
ordenades de manera cronològica, però el lector té la llibertat absoluta de
llegir-lo del dret, del reves, triant una pàgina a l’atzar o el títol que més
ens cridi l’atenció del seu índex. Jo primer el vaig fullejar del reves, amb
les histories més properes cronològicament a mi, però després em va guanyar la
tradició o la força de la costum i l’he llegit del principi al final. He après
coses que ni tan sols m’havien passat pel cap plantejar-me: la cervesa més
antiga d’Europa és catalana, que l’Educació a distància en ple segle IX
l’impulsà la Comtessa de Barcelona, que l’ase català va col·laborar en la
conquesta de l’oest nord-americà o fins i tot que la Diada del Llibre es
celebrava a l’octubre... Vosaltres ho sabíeu? Jo no.
A més de ser un poble tafaner, preocupat per les peles i
la llengua, també som pioners en temes gastronòmics, som un poble treballador i
hem aportat visionaris a la historia i demostrat que tot català té rauxa i, de
vegades, seny. En el fons, tal i com diu l’autora, els catalans som un poble de
“catxondos”. Voleu una prova, el fundador del Moulin Rouge era de Terrassa on
va treballar el fill d’un matrimoni de Mataró amb el sobrenom de Le Pétomane
que imitava sons amb els seus pets.
Una guia per regalar, per comprar-vos, per gaudir-la en
qualsevol moment, una aportació a la idea de no anar-se’n al llit sense haver
aprés quelcom nou. Si sou curiosos, si us agrada saber que fa el vostre veí, si
teniu una orella com una parabòlica o simplement sentiu converses sense voler,
en aquesta guia ho trobareu tot i més sobre part de la vostra historia que
compartiu amb ells, unes xafarderies que aniran de boca en boca.
Voleu saber una xafarderia? A les llibreries hi ha una
“Guia xafardera de Catalunya” que us està esperant i on descobrireu que som un
poble collonut. Us oferim un tastet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada