dilluns, 6 de maig del 2019

Mossos d’Esquadra, els casos de ficció


Avui entro en conflicte amb mi mateixa, m’agradaria poder-vos parlar del darrer volum que he llegit de l’Editorial Alrevés  des del punt de vista lector i des del punt de vista didàctic, però per no allargar-me gaire intentaré integrar-ho tot junt i demostrar que com els nostres autors tothom, ens dediquem al que ens dediquem podem fer altres coses i en aquest cas ho demostren guardant la placa i apuntant-nos amb la ploma.

Mossos d’Esquadra, els casos de ficció és una antologia de catorze relats signats per catorze autors tots ells vinculats al cos dels Mossos, amb aquests relats ficcionats però amb una base real i sòlida volen fer del propi llenguatge i de la lectura una eina més per apropar-se a la societat civil i mostrar-los els perills que ens envolten i que podríem evitar tenint certa prudència i cura en la nostra manera d’actuar.

En aquest punt es quan surt la mestra que porto a dins i m’agradaria molt recomanar-ne la seva lectura als adolescents del final de la ESO i a l’alumnat de Batxillerat, ja que poden ser víctimes de certs cassos i alhora botxins en d’altres.

Rere un pròleg del nostre amic Victor del Árbol ens retrobarem amb vells coneguts i nous amics per conèixer, cadascun d’ells ens parlarà amb la seva pròpia veu, la seva manera d’expressar-se i els seus girs argumentals, totes les trames són diferents i de totes elles se’n pot extreure una conclusió i alhora un consell, la única cosa que mantenen en comú és que transcorren a Veciana o la mencionen, de la mateixa manera que fan referència a l’institut de la localitat: Paco Camarasa, un reconeixement a una gran persona i un detall molt emotiu  per aquells qui el vàrem conèixer.

Els nostres autors són: Carlos Ladera, Quim Estrada, Carles Ribas, Rafa Melero Rojo, Joan Rodríguez Fernández, Ivan Llambí, Rubén Garcia Cebollero, Xavier Álvarez Llaberia, Sergi Tutusaus, Marc Pastor, Inés Sánchez Céspedes, Joaquim Bacardit Garcia, Ariadna Tuxell i Jose Barroso Suárez.

Un aspecte que m’ha sorprès ha sigut que cada relat té la seva pròpia il·lustració, un fet no molt habitual en el gènere negre, totes elles introdueixen el relat, són en blanc i negre i a pàgina completa, els il·lustradors són: Mireia Gasull Casanova, Andreu Sánchez, Ricard Rojals Miravet, Marc Pastor, Josep Canet Iborra i Mirentxu.

Els temes que es tracten són molt variats de la mateixa manera que el rang o la divisió especifica dels mossos que ho tracta. Bulling, discriminació, racisme, violència de gènere, persones grans, els perills de les xarxes socials sobretot amb menors involucrats, persones desaparegudes, violència sexual amb substàncies incapacitants pel mig, seguretat viaria, furts i uns quants més...

En els casos de volums de relats l’ordre de la lectura l’altera el lector, així que sigueu expeditius i creeu el vostre propi ordre o llegiu-los per ordre si és l’ordre el que us agrada, de la mateixa manera que podreu triar posar-vos a la pell de la policia, de les víctimes o dels botxins.

Per concloure voldria dir i agrair als autors el fet de cedir-ne els drets d’autor a l’Associació d'Amics de la Policia de la Generalitat (AAPG). Una associació que destinarà els beneficis a temes culturals i de prevenció.

1 comentari:

  1. Sens dubte, és una lectura diferent al que estem acostumats a trobar-nos. El fet que siguin relats breus suposo que servirà per a que no es faci una lectura molt densa i potser la combinació de diferents estils narratius, pot resultar interessant.
    Gràcies per la informació!
    Salutacions!

    ResponElimina