dijous, 25 d’octubre del 2018

A passes comptades


Per Àngela Sánchez Vicente


Avui us presentem l’obre mereixedora del XXXV Premi de Narrativa Ribera D’Ebre, una obra rural que és tot un cant a la cultura popular, a les tradicions, a la llengua, a les costums i a l’amor per la terra.

De la ploma de Valer Gisbert brolla una història molt interesant i que ens ha agradat molt pel seu punt reivindicatiu del valor dels territoris propis, dels costums i d’allò tan nostre que ens descriu i conforma la nostra identitat individual a través de la col·lectivitat.

A l’obra A passes comptades ens situem a l’època de les darreries del segle XIX a les terres de l’Ebre on s’hi amaga un secret i molta curiositat.

En aquella època es va cremar una destil·leria d’aiguardent del Prat de Comte amb la trista noticia de dos morts en el incident.

Vint anys més tard i apropant-nos a èpoques convulses en el panorama català i espanyol ens trobem amb que la destil·leria s’obre de nou. 

Atzar? Ànsia de veritat? Què va passar realment? Què amaguen les parets de tan emblemàtic i enigmàtic indret?

Aquesta obra parteix d’aquesta gran idea i ens ofereix reflexions i una prosa digne dels grans mestres de la literatura catalana i anglesa on també l’amor per un territori i els enigmes que aquest amaga són el detonant per tal de començar a desenvolupar reflexions sobre l’ambient, la societat, les creences, el misteri i un llarg etcètera que l’autor ha combinat a la perfecció.

Vint-i-quatre cants èpics i un segle “a passes comptades” ens ajuden a veure el sinistre passat i les reaccions en el moment en que es desenvolupa l’acció.

És una obra força coral en que les pròpies terres acaben essent protagonistes.

Gràcies a Cossetània Edicions podem gaudir i desgranar una obra on les paraules són triades minuciosament igual que els ingredients d’un bon aiguardent i maridant-lo amb un teló de fons incomparablement bell, uns personatges ben curiosos i contradictoris i una trama que ens atraparà des de les primeres planes.

A vegades calen 8834 passes per esbrinar el passat. No us volem desvetllar ni que va passar ni què s’ha descobert, preferim encoratjar-vos a llegir-la i desgranar la seva qualitat literària i argumental.

Jo de vosaltres no me la perdria! 

És una gran proposta per aquesta tardor!

Us deixem un fragment en veu de Jesus M. Tibau per tal que us en feu cinc cèntims!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada