dimarts, 18 de juliol del 2017

100 contes morals



Avui no només fem un humil homenatge a un gran autor, sinó que a més a més celebrem el desè aniversari d’un petit gran segell editorial com Amsterdam Llibres. Deu anys d’esforç, de gran narrativa i dedicació per oferir als lectors grans novel·les en català.

Amb aquest referent, han recuperat deu títols de deu autors que ningú hauria de deixar escapar amb un disseny sobri i elegant podreu retrobar-vos amb “La princesa de gel”  de Camilla Läckberg, 100 contes morals de Joan Barril, “Brooklyn” de Colm Tóibín,  “Una benedicció” de Toni Morrison, “Un cel de plom” de Carme Martí, “Bioko” de Marc Pastor, “També això passarà” de Milena Busquets, “Climent” de Josep M. Fonalleras, “Mare i filla” de Jenn Díaz i “La ràbia” de Lolita Bosch.

D’entre aquests títols volem destacar 100 contes morals, una lectura de rabiosa actualitat tot i que va ser escrita fa gairebé deu anys, és com si l’autor, des d’aquell lloc on és, més enllà del bé i del mal encara ens parles com si fóssim els seus oients fidels.

La seva contraportada ens convida a llegir-los abans d’anar a dormir, però jo us els recomano per portar a la bossa i llegir-los a l’autobús, en un parc, a la platja o a la muntanya, he provat de fer-ho abans d’anar a dormir, però són tan brillants, irònics, frescos, curts i directes que et quedes amb ganes d’un altre i un altre, i així et trobes de matinada amb mig recull llegit.

Aquests 100 relats són petites píndoles que s’han de dosificar, pair i que com bé diu el propi títol conviden a reflexionar, sense oblidar que tot i que estan ordenats, tenim a l’abast un sumari per tria quin ens crida més l’atenció, quin volem llegir primer i quin deixar pel final i acabar amb un gran regust a la boca d’una lectura plaent i completa.

L’autor es confabula com un petit fullet trapella, que veu més coses que nosaltres que amb les presses deixem passar, els seus protagonistes són homes i dones com nosaltres, amb els sentiments a flor de pell ja sigui amor o desamor, amants que s’amaguen dels ulls del món, el passat en el record viu i l’oblit d’allò que s’hauria de recordar, tot important i tot subjectiu segons els ulls que ho miren i la ploma que ho explica.

No deixeu escapar cap títol d’aquest aniversari, ni la saviesa i toc de màgia que s’amaga entre les planes de 100 contes morals, unes histories que no pretenen ser més del que són, però amb el poder de canviar la perspectiva del lector en més d’un àmbit de la seva vida.

Un imprescindible per aquest estiu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada