dijous, 20 d’abril de 2017

Per Sant Jordi Catalunya i una rosa senyera (2017)L'origen de la senyera es remunta a l'edat mitjana i els Quatre Pals del senyal heràldic dels casal de Barcelona. Hi ha diverses llegendes sobre l'origen del senyal heràldic català i, per tant, de la bandera de Catalunya, les més conegudes són la d'Otger Cataló i, sobretot, la del comte Guifré el Pilós.Però si voleu saber més coses de casa nostra, dels protagonistes del nostre passat i present us recomanem:

David Martí i Edicions B ens presenten Llegendes de bruixes i altres històries dels nostres boscos.

La bruixeria forma part de l’essència del poble i la cultura catalans. Qui no té una àvia que no conegui les propietats curatives de les plantes? Qui no ha gaudit d’històries de bruixes a la vora del foc? Qui no ha taral·lejat alguna vegada la popular cançó catalana «Plou i fa sol»? La geografia catalana és plena de llegendes relacionades amb aquest imaginari popular.

L’autor d’aquest recull és un estudiós del fenomen de la bruixeria a Catalunya i les seves novel·les han enamorat milers de lectors.

Inclou un breu i fantàstic diccionari de bruixeria i unes magnífiques il·lustracions en blanc i negre de la mà d’Albert Alforcea.
Uns mesos després de la trista pèrdua pel món del futbol d’en Johan Cruyff arriba Johan Cruyff 14 l’autobiografia.

Una autobiografia que no només es centra en el que és explícitament futbol i ens mostra a l’home que vestia el 14 com mai ningú ho tornarà a fer.

Aquest llibre és un tribut a un home que va desenvolupar la seva passió fins a límits desconeguts i que a cop d’esforç i tenacitat va aconseguir ser una grandiosa figura futbolística, un entrenador boníssim i perquè no dir-ho una icona de Catalunya. 

És un home que va ser profeta a la seva terra però que està molt estretament lligat a Catalunya, sempre el recordarem amb les seves gesticulacions excessives, amb un Chupa-Chups a la boca i el seu accent macarrònic que encisava per allà on anava.

La seva clau de l’èxit era treballar en el que li agradava. Ho deia ell mateix però permeteu-me discrepar. 

¿Quants homes desitjarien ser futbolistes i no poden? ¿Quants futbolistes han intentat ser tècnics i han fracassat estrepitosament?

De la mà de Columna desgranareu una vida dedicada al futbol, coneixereu un home amb un somni i tot el que va treballar per aconseguir-ho.

El voleu retrobar? Crec que és el llibre ideal per tots els barcelonistes i també per tots els amants del bon futbol.

El massís del Montseny és un territori molt divers per la seva varietat de paisatges, és un parc natural i una reserva de la biosfera, un espai que tenim a prop de casa i que és visitat per milers de persones cada any. La guia que avui us presentem vol ajudar a triar algunes excursions per conèixer millor aquest massís i guiar-vos en la seva descoberta. 

Cossetània Edicions ens presenta dintre de la col·lecció Miniazimuts la guia Excursions a peu pel Montseny.

En aquesta guia trobareu un recull de 15 itineraris, distribuïdes per tot el territori, que us permetran conèixer els racons més emblemàtics del Montseny. 

Es tracta d’unes rutes que volen fugir dels camins més massificats, i que podem fer en mig dia. Descobrireu en profunditat els espais més característics de la zona, com Matagalls, les Agudes o el Pla de la Calma, però també en resseguireu altres de menys coneguts, com la Casa Nova de Sant Miquel o el turó dels Corbs. 

Aquesta guia està pensada per a que es pugui fer en família, on tant els grans com els petits puguin gaudir de les diferents rutes que ens plantegen. 

En Francesc Roma i Casanovas ens escriu aquesta guia, és geògraf, historiador i excursionista.

Lluís Homar, un dels actors més reconeguts del nostre país, fa, en aquest llibre que ens presenta Ara Llibres, un exercici molt valent de sinceritat. Homar parla obertament de la seva carrera i de la seva vida. Teatre Lliure, Fabià Puigserver, Anna Lizaran, Lluís Pasqual, Pedro Almodóvar, Xavier Albertí, Nova York, Terra baixa, Hamlet. Lluís Homar explica moltes coses que mai no ha explicat. De voler ser el millor actor del món al preu que fos a voler guanyar la cursa de la vida. Aquest és el canvi que ha viscut i que ara vol compartir. Perquè guanyar la cursa de la vida és possible.

Aquest és el gran missatge del llibre. Ara comença tot és un llibre escrit des del record, des del dubte, des de la certesa, des de la por, des de l’entusiasme, des de la complicitat. I, sobretot, des de l’honestedat. Escrit amb l’emoció a flor de pell, amb l’ànima, a vegades amb un somriure als llavis, a vegades amb llàgrimes als ulls.

«He trigat quaranta anys a saber, o a intuir si més no, per què vull fer les coses. I és ara quan començo a entendre quin sentit té tot plegat i és ara, sobretot, que començo a saber cap on vull anar. És per això que és un bon moment per aturar-me i mirar enrere. Perquè si miro enrere no és per fer balanç de res ni per recrear-me en el passat, sinó perquè és la manera que he trobat de dir en veu alta que és ara quan comença tot.»


Angle Editorial dona veu a la memòria de La vida quotidiana a pagès de la mà de Llorenç Ferrer i Alòs.

A pagès totes les feines de la família s’organitzaven al voltant de l’explotació principal, però sempre hi havia altres activitats necessàries: conservar els aliments, aconseguir aigua i llenya, anar al mercat, elaborar pa... Totes aquestes tasques quotidianes ocupaven bona part del dia i també calia reservar temps per participar en les festes i celebracions de l’entorn.

Amb fotografies que il·lustren, sobretot, el primer terç del segle xx, La vida quotidiana a pagès pretén oferir una visió inèdita de la vida rural, posant de relleu expressions culturals, festives i familiars, avui sovint oblidades, tot i que era en aquestes expressions on el tarannà de la gent es manifestava. Era allà on la vida real bategava.

Editat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada