diumenge, 10 d’abril de 2016

L'infiltratJohn le Carré, pseudònim amb el qual signa l'escriptor de novel·les anglès David John Moore Cornwell, va publicar a l’any 1993 la novel·la L’infiltrat i avui labutxaca la recupera amb la portada actualitzada a la adaptació creada per la BBC protagonitzada per Tom Hiddleston, conegut sobretot pel seu paper de Loki a la saga The Avengers, i per Hugh Laurie, conegut con al Doctor House.

Bona part dels seus llibres s'han traduït sovint el català, i alguns han estat adaptats al cinema, com per exemple El sastre de Panamà (El sastre de Panamà) o La casa Rússia (La casa Rússia), la petita pantalla no podia ser menys. Però deixem les arts escèniques i fixem-nos en la gran novel·la que tenim davant.

L'infiltrat va ser la primera novel·la postguerra Freda que va escriure John le Carré, en aquesta descobrirem la historia de Jonathan Pine, un antic soldat britànic convertit a recepcionista nocturn en un hotel.

Pine es veu involucrat per diverses circumstàncies en una trama col·laborant amb el MI6 per atrapar Richard Onslow Roper, un traficant internacional d'armes.

Aquesta missió el portarà per diverses parts del món treballant sol i en la qual haurà de guanyar-se el favor de traficants menors per anar fent-se un nom en el mercat negre i així intentar arribar a una illa del Carib, la qual és la base d'operacions de Roper.

Una novel·la que gira sobre si mateixa i envolcalla al lector a la trama de tal manera que és gairebé impossible deslligar-se d’ella i apartar-la, la sensació d’aïllament, de no poder confiar en ningú es torna oclusiva i claustrofòbica.

És una d’aquelles novel·les d’estil clàssic d’espies on el perill es pot trobar rere cada cantonada però que el nostre protagonista va al seu encontre decidit a comprometre la seva vida si cal per un bé major.

Hem de tenir present que aquesta novel·la té vint anys i que l’autor en aquest temps ha evolucionat en la seva escriptura i l’ha polida, aquest fet aporta al lector fidel de Le Carré el plus de descobrir unes arrels ben profundes i una prosa contundent.

Rica en diàlegs, fet que dinamitza l’acció, descripcions acurades dels llocs que en Pine visitarà i el marcat caràcter de cada personatge fa d’aquesta novel·la un article de luxe en les novel·les d’espies, una joia que afortunadament està a l’abast de tots i que molts descobriran arran de la sèrie, tenint en compte que és una adaptació a avui en dia.

¿Què més es podria esperar d’un exespia que escriu sobre espies?

Una aventura sublim, un final impactant i una trama que accelera els batecs del cor del lector. No confieu en ningú, no tothom és qui sembla i les mascares aniran caient en el moment més adequat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada