diumenge, 17 de maig de 2015

LletraferidesPer Àngela Sánchez Vicente


Avui us oferim un llibre que ens obre els ulls i ens mostra com eren les grans bibliotecàries que varen lluitar per uns drets, una passió i una cultura col·lectiva. On seriem sense elles? 

A Lletraferides descobrirem la història d’unes dones valentes que no es deixaven trepitjar pels homes ni els governants de l’època doncs sabien que la seva missió a la vida era molt més important i valia la pena arriscar-se.

Realment per nosaltres ha estat una lectura extremadament plaent doncs avui en dia ens trobem biblioteques allà on anem i no donem importància a qui o que ho hem d’agrair i a més podem desmitificar davant el públic el caràcter callat, introvertit i massa estereotipat que sovint descriuen despectivament a les bibliotecàries.

Coneixent La historia de les nostres bibliotecàries fem un viatge en el temps i ens plantem a l’època en que Enric Prat de la Riba, Eugeni d’Ors i Jordi Rubió varen impulsar a les nostres amigues i protagonistes a ser soldats d’una mateixa causa, missioneres de la paraula llegada i sentinelles de la lletra impresa.

Cent anys guiats per la seva autora, l’Assumpta Montellà, que ens porta a descobrir els estralls de la guerra, el bibliobús, l’exili, el franquisme, la censura, la transició... Explica amb molta cura, documentació i veracitat uns esdeveniments que ens fan tremolar i alhora ens fan veure com aquestes dones van arriscar la seva pell per dur la cultura com a bandera i procurar que manuscrits i obres no caiguessin a l’oblit i poguessin ser gaudits per generacions futures.

La literatura que varen salvar és passat que esdevé present de manera didàctica per aquell que ho llegeix. 

Realment l’autora ha fet un homenatge a les primeres bibliotecàries, a les dones de l’època i a la nostra estimada terra tan fèrtil de cultura.

De la mà d’Ara Llibres podem gaudir dels inicis d’un moviment sense el qual no tindríem constància de molts esdeveniments que ens fan estar on som i amb els pensaments i creences que tenim.

Em reitero: Què seria de nosaltres sense la seva tasca?

No sé que pensarien d’una època actual on els llibres es llegeixen en ebooks o fins i tot es poden piratejar... potser les necessitaríem de tornada per tornar a redreçar la nostra manera de percebre la cultura!

No us penedireu d’assaborir tan bon llibre, és didàctic, potent, feminista, basat en fets que varen afectar la nostra terra, tendre i amb molta carrega emotiva!

Vinga va, a més el pròleg de Màrius Serra és tota una declaració d’intencions!

Aneu a la vostra llibreria de capçalera i pregunteu per aquesta novel·la! Es genial! Esperem que la gaudiu tant com ho hem fet nosaltres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada