dimecres, 22 d’abril de 2015

Per Sant Jordi Catalunya i una rosa senyera (2015)L'origen de la senyera es remunta a l'edat mitjana i els Quatre Pals del senyal heràldic dels casal de Barcelona. Hi ha diverses llegendes sobre l'origen del senyal heràldic català i, per tant, de la bandera de Catalunya, les més conegudes són la d'Otger Cataló i, sobretot, la del comte Guifré el Pilós.Però si voleu saber més coses de casa nostra us recomanem:


Si us ha agradat el programa de “El Foraster” de TV3 segur que us agradarà doncs és un record de cada una de les visites però amb un extra molt especial en El dietari d’el Foraster.

El propi autor, en Quim Masferrer, s’identifica una mica amb allò que sentim nosaltres: ell normalment va amb un cotxe utilitari blanc i amb roba del seu propi armari però quan arriba als poblets que ens descobreix es transforma en el noi de camises de quadres i el conductor de la pick-up taronja.

Doncs bé, el llibre és tot allò que el Quim amb roba seva escriu des de la pick-up. No és ni el Foraster ni ell mateix i en aquest anar i venir ens descobreix un món de sensacions i emocions contraposades que ens amplien des de la seva visió la globalitat del programa i el paisatge humà que ens dibuixa amb una agilitat, proximitat i reflexió que només ell pot aconseguir.

De la mà d’Ara llibres teniu el passaport per descobrir els dotze pobles: Espolla, Tortellà, Benifallet, Bràfim, Peramola, Belianes, Els Muntells, La Vall Fosca, El Port de la Selva, Santa maria d’Oló, Borredà i Salardú.

Poblets que us esperen amb els braços oberts, aire fresc i la tranquil·litat ideal per gaudir de la gent i d’un mateix.Us presentem un llibre “catxondo”, fresc i despreocupat, però alhora ple de veritats com a punys que com a catalans hauríem de revisar o si més no, riure una bona estona.

Amb Ole tu!!! descobrim Els millors nyaps urbanístics catalans, realment és per treure’s el barret les aberracions que hi surten: passos de vianants que acaben a una paret, voreres a les que no t’hi cap ni el peu, bancs per descansar que et castiguen a menjar sorra o a estar al bell mig d’una pista de petanca... ai, allò que dèiem Ole tu!!! al que va tenir la brillant idea!

Acompanyats per Ara Llibres veureu la ciutat d’una altre manera i el vostre ull crític s’accentuarà, us asseguro que la vostra propera passejada per la vostra zona descobrireu alguna aberració que també podria estar al llibre!

Però bé, sense errors no hi ha aprenentatge i errar és d’humans... l’únic que podem fer és prendre’ns-ho bé!


Si us agraden les novel·les ambientades a Barcelona on la realitat es ficciona de manera magistral, on la veracitat i la documentació en són l’eix vertebrador us heu de rendir a L’hospital dels pobres.

En aquesta gran obra la seva autora, la Tània Juste, ens explica fil per randa la construcció de l’Hospital de Sant Pau.

En un temps convuls on la ciutat batega i es desperta del son dels dies més foscos les muralles medievals que envolten l’hospital de la Santa Creu cauen i mostraran una transició en l’espai arquitectònic sense precedent.

El nou segle està ple de joves arquitectes, metges, infermeres, artistes i ciutadans que ho donaran tot per la ciutat i per afavorir als desemparats.

La construcció es relata d’una manera minuciosa i tan descriptiva que és molt fàcil fer el salt, entrar a la novel·la i fer amistat amb els seus principals protagonistes.

De la mà de Columna descobrim els fils que van moure la construcció d’aquest bell gegant que dorm al bell mig de la ciutat. Un emblema que deixa palès l’ànim pel progrés mèdic, arquitectònic i sobretot l’obertura del pensament i la consciència.


A La puta història de Catalunya de la iaia de la mà de Jofre Martell Camprubí, Oliver Vergés Pons, Pere Mejan Aznar (il·lustr.) i editada per La galera torna la iaia més irreverent de la nostra historia.

"Aquests joves d'avui en dia no sabien ni cardar un ou ferrat fins que vaig escriure el llibre de les putes receptes. Sí, ara ja saben cuinar però estan tan empanats que no tenen ni puta idea d'història de Catalunya. Ni Guifré el Pilós, ni el Felip de Can Felip, ni el timbaler del Bruc, ni la mare que els va parir. Re, no en tenen ni idea! I qui els hi ha d'explicar? Au, servidora, que ja hi era quan els romans van fundar Tarraco, no et fot! Bueno, què hi farem, Catalunya em necessita. Però primer deixeu-me anar a tancar el foc, que encara se'm cremaran les llenties, cagontot!"


En aquest llibre la iaia t'explica com s'ha cuinat la història de Catalunya, els ingredients i el temps de cocció, la gent que hi ha posat pebrots, els episodis més picants, les escenes de sang i fetge, els xoriços més impresentables... En fi, la nostra història explicada des de la cuina per una mestra en dir les coses per seu nom, joder!


La vinya i el vi a Catalunya ofereix un panorama complet de tot l'univers humà, social, econòmic i cultural creat a l'entorn del conreu de la vinya, el procés del raïm i l'elaboració i la comercialització de vins i caves arreu de Catalunya. L'escriptor i periodista Jordi Llavina és un gran coneixedor d'aquest sector, que té una llarga tradició al nostre país, amb vinyes i cellers en bona part del territori català.

El llibre presenta una selecció fotogràfica extraordinària, resultat d’una àmplia recerca en arxius particulars i públics. Moltes de les imatges són, doncs, inèdites i capten moments de la vida quotidiana de les petites i grans famílies que han treballat en aquest sector agrari i industrial.

Angle editorial ens enriqueix amb la bona vinya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada