dimecres, 24 de gener del 2024

Les illes interiors

Per a tot lector és un honor rebre un exemplar dedicat per un dels seus escriptors de capçalera, així que només puc donar les gràcies a la gran Maria Carme Roca pel seu detall i per convidar-me a conèixer una dona excepcional, una persona fora del seu propi temps, una ment privilegiada i desconeguda per la majoria de nosaltres. Un referent que si hagués sigut un home el seu nom s’hagués escrit en majúscules a les pàgines de la nostra història.

De la mà de Columna ens arriba Les illes interiors, la història amagada d’Esmeralda Cervantes, la filla d’Ildefons Cerdà.

Amb una portada sòbria i sense un fons ni context només se’ns presenta una jove arpista, amb un vestit blanc i cap més detall que ens cridi l’atenció, una jove que amb la seva música diu el que la societat de l’època no volia escoltar.

A finals del segle XIX i principis del XX, Clotilde Cerdà, la Clotildina, quarta filla de Clotilde Bosch i Ildefons Cerdà, va destacar com a arpista excepcional, una nena prodigi. Va recórrer el món sencer acompanyada de la seva mare i mentora. Amb els anys, va esdevenir una gran pedagoga, defensora de les llibertats, feminista, maçona, a voltes contradictòria, però sempre veraç i humana. Un personatge absolutament fascinant, poc conegut i que Maria Carme Roca desplega amb saviesa en una novel·la absolutament apassionant.

«Només tenia dotze anys. Era la Clotilde, Clotildina per als de casa, però també era l’Esmeralda.

A París, Victor Hugo, captivat per com tocava l’arpa i pels seus ulls verds, li havia dit que li esqueia anomenar-se Esmeralda.

Esmeralda... La protagonista de Notre-Dame de París, la gitana».

Si creieu que us desgranaré aquesta gran història ja us dic que no, unes pinzellades si us puc donar però reconec que la nota de l’autora al final del llibre m’ha marcat profundament.

És cert que rere moltes histories hi ha ficció, imaginació... però la realitat és que la curiositat i l’afany de coneixement és el que ha portat a terme una profunda investigació sobre una jove, ciutadana del món, amb uns pares importants socialment, però una filla que sembla viure a l’ombra del món, una arpista excepcional, lloada internacionalment i que curiosament no es té cap registre de la seva virtuositat.

Una història creada a partir de la realitat i amb breus llicencies per omplir buits de la mà de l’autora, una novel·la sòlida, fàcil de llegir, amb una prosa pulcra i un ànima viva i actual. Una protagonista que juntament amb la seva mare ens portaran per tota mena d’ambients i ens podrem posar en certa manera les seves sabates.

Quants personatges com la Clotilde s’amaguen en antics llibres i esperen que algú els descobreixi?

Davant d’aquesta obra, només puc donar les gràcies a que els autors dels nostre país siguin uns grans curiosos i a l’hora tinguin la generositat de compartir els seus descobriments creant un mirall on molts ens agradaria poder emmirallar-nos.

No ho dubteu i aneu a l‘encontre d’aquesta gran protagonista i d’una excepcional escriptora.

 



diumenge, 14 de gener del 2024

La Reina de las Nieves. Un cuento de Navidad

Hoy  de la mano de Masa Crítica de Babelio os presentamos un clásico invernal de un autor de todos los tiempos y para todos los públicos, los cuentos de Hans Christian Andersen no tienen edad.

De origen muy humilde, Hans Christian Andersen (1805-1875) se fue pronto a la capital de su país, Copenhage, en busca de fortuna. Quería triunfar como actor y cantante, y aunque despertó el interés de algunos mecenas, que apoyaron su formación, acabó escribiendo… y viajando mucho. Publicó poesía, teatro, novela y varios libros que recogían sus experiencias por Alemania, Gran Bretaña, Turquía, Suecia o España.

Sin embargo, aquello que lo hizo famoso y mundialmente reconocido como autor, ya en vida, fueron sus cuentos infantiles, algunos inspirados en leyendas nórdicas pero la mayoría inventados por él. Son más de doscientos relatos repletos de imaginación, humor y gran sensibilidad que lo han convertido en uno de los grandes clásicos de la literatura infantil.

Su obra, con títulos como El patito feo, La sirenita, El traje nuevo del emperador o La Reina de las Nieves continúa inspirando adaptaciones de todo tipo y es una de las más traducidas del mundo.

Tenemos en nuestras manos La Reina de las Nieves. Un cuento de Navidad que nos presenta la Editorial Gribaudo.

Tras una tapa dura y una portada puramente invernal donde destaca la figura de una mujer que parece ser llevada por el viento y los copos de nieve sobre unas casas con sus ventanas iluminadas.

«Miles de copos bailaban en el aire, revoloteando enloquecidos hasta posarse en el suelo. Uno de ellos, mucho mayor que los demás, cayó sobre el rosal y fue creciendo lentamente hasta convertirse en una hermosísima mujer. Su cuerpo, hecho de hielo, parecía lleno de vida. Tenía el rostro delicado y los ojos radiantes, pero su mirada no era serena...»

Así, de repente, aparece un día la Reina de las Nieves, uno de los personajes más mágicos de Hans Christian Andersen, que ha inspirado infinidad de adaptaciones, desde Frozen, el éxito de Disney, a la saga de La Reina de las Nieves.

Un cuento de hadas maravilloso e intrigante a la vez; una historia ideal para las noches navideñas.

En este volumen encontrareis los títulos: “El espejo embrujado”, “Kay y Gerda”, “El jardín de la viejecita”, “El príncipe y la princesa”, “La pequeña bandida”, “La mujer lapona y la mujer finesa” y “El palacio de la Reina de las Nieves”.

Un ejemplar con hermosas ilustraciones de Sara Pilloni y la adopción de Martina Forti, para compartir padres e hijos, abuelos y nietos y es perfecto para primeros lectores dado que la letra de palo y su tamaño generoso lo hace fácil de leer.

Las ilustraciones están muy cuidadas, predominando los colores fríos y los detalles que complementan perfectamente la letra escrita.

Un regalo para cualquier momento.