divendres, 10 d’octubre del 2014

Perdida / Perduda




Una dona desapareix el dia del seu cinquè aniversari, és el seu marit un assassí? Perdida és un thriller psicològic brillant amb una trama tan apassionant i girs tan inesperats que és absolutament impossible parar de llegar-lo. 

Amb aquest paràgraf definim a grans trets Perdida, la darrera obra de Gillian Flynn publicada per Roja y Negra en castellà i La Magrana en català.

En un calorós dia d’estiu, l’Amy i en Nick es disposen a celebrar el seu cinquè aniversari de noces a North Carthage, al costat del riu Mississippi. Però l’Amy desapareix aquell mateix matí sense deixar rastre algun. A mesura que la investigació policial avança les sospites recauen sobre el seu marit. Tot i això, en Nick insisteix en la seva innocència. És cert que es mostra estranyament evasiu i fred però… és un assassí?

Un llibre del que molta gent parla i podem dir que està revolucionant les xarxes socials, arran d’una desaparició ens trobem amb una trama de desenvolupament i investigació policial més enllà dels cànons i estereotips d’aquest gènere que torna a estar tant de moda com als clàssics dels anys 20.

Perdida té el valor afegit de la trama sentimental entre víctima i possible (no desvetllarem el final) responsable dels fets, els sentiments que genera el desgast d’una parella i al nivell d’erosió poden arribar els personatges. Enganys i el pes de la veritat són posats a la balança de la justícia i la ètica personal i relacional de manera majestuosa; la por, la obsessió, la gelosia malaltissa, la possessió de la vida aliena.

Qui està més perdut, l’Amy o en Nick a la seva estranya realitat?

És una historia d’amor portada al límit ja que l’Amy està bojament enamorada del seu marit i ell té un batibull al cap que no el deixa pensar. Ell és el personatge més complert, complex i ben construït de la historia. Amb mil cares que de vegades el complementen però moltes d’altres fa que sigui una contradicció humana. Què sent en Nick per la seva dona? Haurà estat capaç d’assassinar-la? Els mitjans estan transmetent una informació distorsionada de la realitat? 

Una novel·la amb un interrogant tant profund que és contestat al llarg de les pàgines d’una manera agraïda pel lector, creant ànsies per girar full i seguir investigant.

Això si, en algun punt de la investigació és molt explícita i pot fer que el lector passi algun paràgraf per damunt o llegir-lo transversalment. La seva gran documentació amb policies i investigadors reals queda palesa en aquests instants de la trama.

Captivadora com sempre, Gillian Flynn es consagra en el gènere de novel·la negra. Les seves obres anteriors Heridas abiertas i La llamada del kill Club.

Us en deixem un tastet, a veure si us en resistiu o caieu a la temptació. 

La revolución secreta



Para ser sinceros impone hablar de las obras de Claudio Cerdán, cada una ostenta premios de prestigio y una legión de fervientes seguidores que sólo calman sus ansias lectoras con una nueva producción salida de su magistral pluma. 

Ésta vez, y bajo nuestro humilde punto de vista, se ha superado. Es fácil abrir un libro de Cerdán y pensar en todo lo que disfrutaremos, es como un sello de garantía de calidad pero también inquieta analizar si su estilo marcado sigue allí, hacía que dirección evoluciona y como crece a nivel autoral.

No penséis más, La revolución secreta es una joya, un diamante con miles de facetas a cual más brillante y luminosa.

El telón de fondo es la Rusia de 1919, en plena guerra donde el ejército blanco está debilitado pero se aferra a la idea de proteger el zarismo mientas que el ejército revolucionario es cada día más fuerte.

Uno más de los hechos históricos más deplorables de la humanidad del cual nos tendríamos que avergonzar todos pues vencedores y vencidos saldaron una cuenta de destrucción, caída de militares y civiles y desolación que les costó muy cara.

Fruto de un gran trabajo de documentación, investigación y dotado de una gran imparcialidad e inteligencia emocional tenemos entre manos una novela que va más allá y nos narra el odio de un asesino que se suma a la masacre añadiendo dolor, misterio y sangre a  este turbulento periodo histórico.

El asesino es un cazador de monstruos que se hace llamar El Maestro y no dejará descansar al capitán Aleskandr Strahov en su incansable investigación y misión de protección a la pequeña aldea de Kladbitshe.

¿Qué pretende este cazador? ¿Quiénes son sus presas? ¿Tiene un deje político o es un mero asesino sanguinario?

Con tan singulares personajes de todas las nacionalidades involucradas y con diferentes creencias uno se engancha a una novela en la que el tiempo parece desvanecerse y se convierte en fotografías que se clavan en la mente y en el alma. 

Poco a poco los misterios se revelan de una manera sin igual. Primero te atrapa, te sacude, te da una dosis de realidad y a la vez una de sucesos extraordinarios.

¿Es una guerra dentro de una guerra?

De la mano amiga de Alrevés podréis analizar la conducta humana y su naturaleza a la vez que viviréis un thriller con una ambientación increíble y apasionante. 

Si dejamos en una isla desierta dos semillas vegetales y volvemos al cabo de unos años encontramos vegetación, si dejamos en esa misma isla a dos ejemplares de la misma especie pero de diferente sexo encontraremos cachorros pero… si dejamos a dos seres humanos ¿Qué encontramos? Lo más seguro es que encontremos a uno solo o en el peor de los casos a ninguno. 

Ya lo decían los latinos Homo homini lupus. Con tanto poder, ambición, ansia de crecer y ser importante no miramos a los de al lado. Como mínimo podríamos aprender revisando esta historia y no repetir  errores cometidos y andar desde el hoy un camino menos traumático y más global. El cambio está en nosotros.

¡Rendíos a la lectura!