Pàgines

dilluns, 30 d’abril del 2018

Jo també cantava L'Estaca

En Josep Maria Bunyol és tot un artista  en quant amb els seus llibres ens fa pujar al Delorean dels records i reviure el bo i no tan bo d’aquells anys que ens han fet ser com som.

Ens va fer tornar a la infantesa amb “Jo també veia bola de drac” i ara torna a l’atac amb Jo també cantava l’Estaca, un volum que recull els anys seixanta i setanta a Catalunya, una època convulsa i revolucionaria que pel que sembla va marcar moda i tendència i ara torna de nou a les nostres vides (llegir entre línies)

No sé si podré parlar amb la memòria, ja que als seixanta jo no era ni un projecte ja que vaig arribar a finals dels setanta, així que a part de gaudir com una criatura del seu llibre ha aprofitat per comentar-lo amb aquells que van córrer davant dels grisos, que van gaudir amb la música que deia més del que semblava i viatjaven a mons llunyans amb el Sr. Spock.

Després de llegir el pròleg incisiu de Josep Maria Mainat amb un toc irònic, sarcàstic i amb anècdotes ja estem preparats per descobrir el que ens vàrem perdre i allò que si vàrem viure, llegir, sentir, escoltar i veure.

Els seus capítols són “Sempre ens quedarà el Palau”, “ Indis i cristians”, “Històries per dormir poc”, “Tu ja m’entens”, “Assemblea després de berenar”, “Delictes de rebel·lió” i “De gossos i collars”, a més d’oferir-nos al final un qüestionari on jugar amb dates i llocs, tot un encert.

Ara llibres aposta per un jove autor que ens parla d’una època que ell no va viure en primera persona fins a les darreries dels setanta i que amb una gran documentació, molt humor i opinions de primera mà de persones com Carme Ruscalleda, Quimi Portet, Màrius Serra, Anna Veiga, Enric Calpena, Ramon Maria Calderé i Sílvia Munt.

Un volum potent, reivindicatiu, amè, divertit i amb un to ple de picardia que us atraparà des de la primera plana i no el podreu deixar. Tan se val com el llegiu, tot seguit, buscant capítols, guiant-vos per les imatges que acompanyen els textos o senzillament obrint-lo a l’atzar i gaudint de cada article per si mateix.

Mentalment o no tant, acabareu cantant cançons de Lluís Llach, Serrat, La Trinca fins a Parxís o els pallassos de la tele, recordareu sèries mítiques com “Bonanza” amb els germans Cartwright, “Star Trek”, “Perry Mason” o “Ironside”, contes plens d’aventures com en Tintin o l’Asterix, sense oblidar-nos de les nines de Famosa com la Nancy, això és gairebé tot, amics el que us puc dir sense destrossar el llibre.

Un aspecte a remarcar són els requadres amb l’estisorada de la censura de l’època i més recentment el fet de la no existència de la plana cent cinquanta cinc.

Bé, només us puc dir que en aquest llibre hi ha de tot i per a tothom, una píndola de la memòria col·lectiva catalana que s’ha de prendre de cop. Els efectes secundaris poden ser eufòria, enyorança i en casos extrems visualitzacions a Youtube.

Recordar el passat és bo però que torni a aquestes alçades ....