Pàgines

dijous, 18 de gener del 2018

Premis Serret Terra de Cruïlla



Per Àngela Sànchez Vicente

Avui us presentem els volums guanyadors dels Premis Serret Terra de Cruïlla, un veritable homenatge a les terres catalanes, als seus habitants i una gran convidada a la reflexió sobre el nostre món i la societat actual.

El I Premi Serret Terra de Cruïlla és Patrimoni existencial de la Catalunya rural de l’autor Francesc Roma i Casanovas.

És una obra que no deixa indiferent i ens mostra una aproximació als nostres avantpassats i a la seva manera de viure a través d’elements patrimonials estesos per la nostra geografia. 

Forns, cabanes, molins, trumferes, orris, tines, premses de vi i un llarg etcètera ens obren els ulls de les persones de les que venim, de com vivien i del que realment importava en aquells dies. 

Una demostració de que hem perdut el valor de l’essencial i ens donarien una bona garrotada si ens veiessin fent-nos un selfie amb algun dels objectes que ens presenten. 

Segur que si passegem per la Catalunya rural després d’aquesta lectura veiem el món i la seva evolució d’una manera més rica i diferent.


El II Premi Serret Terra de Cruïlla és El Sud de nou revisitat de l’autor Xavier Garcia.

És un volum en que aprendrem a través dels paratges preferits de l’autor i els seus llocs de referència allò que queda després de la devastació ecològica.

A la Terra Alta, des de la seva sinceritat ens fa una estirada d’orelles a la societat moderna doncs no ens adonem del mal que ens fem a nosaltres mateixos maltractant a la mare Terra que tant ens ha donat. Hi ha esperança per un món millor?

Amb la veu de biografies anònimes i amb la memòria de tot Catalunya tot és possible.

Mai s’ha de subestimar la saviesa popular i camperola.


Ambdós premis publicats per Cossetània Edicions ens ajuden a frenar el nostre ritme i a reflexionar sobre la nostra terra i la manera en que tot ha canviat. 

Els canvis sempre són positius?

Amb aquestes lectures us enriquireu del que era Catalunya i del que pot tornarà ser si tots ens conscienciem.

Dues obres que composen un binomi fantàstic i imperdible pels amants de la memòria i de les persones que van fer que estiguem om som.

No els deixeu escapar!