Pàgines

dimecres, 26 de març del 2014

El franctirador



Per Julian V.


El polifacètic autor teatral Albert Pijuan s’estrena al món de la literatura amb una gran novel·la negra on les llums i les ombres es donen la mà i el món obscur de les contradiccions enganxen al lector en una trama teixida de manera sublim.

El franctirador, la seva novel·la de debut ens trasllada a Polònia tres dècades enrere, enmig d’una societat post comunista coneixerem el nostre nou amic i protagonista, en Krzysztof Niewinny.

Aquest noi se les veurà magres al llarg de la novel·la. Just posa un peu a Polònia, un franctirador comet una primera matança, aquest fet que podria arribar a ser anecdòtic pel moment en que es troben, però l’embolcallarà canviant-li la vida.

La seva família es veu fragmentada des de que el seu pare roman desaparegut, la seva mare sobreviu fent de cuinera pels habitants del bloc de pisos de Góra i el seu germanastre fa feines brutes per la policia tot liderant una banda de xenòfobs.

Sembla que ell és l’únic que se’n salva fins que l’acusen de ser ell el franctirador o algú de la seva família.

Hi ha prou sospites? Perquè li volen carregar les culpes? Serà ell el franctirador?

Aquest jove escriptor carrega la seva ploma d’enginy i un alt poder captivador per tal d’anar desvetllant poc a poc i de manera coherent i paulatina tots els enigmes que ens va presentant.

Gràcies a Angle podem paladejar aquesta gran obra amb clares influències dels mestres nord-americans dels anys trenta i quaranta. 

Tenim entre mans una novel·la negra que a més és històrica i per la manera de presentar-se la societat, l’ambient i els esdeveniments té una forta càrrega documental i didàctica pel lector que ajuda molt a connectar amb els diversos personatges i entendre les vicissituds d’un territori hostil i complex en els pitjors moments de la seva historia.

Per als amants de les bones lletres, pels seguidors de la història ben narrada i als negrots que cada dia són més nombrosos aquest llibre és una aposta segura. 

Realment és molt més que una novel·la negra.

No dubteu a perdre-us per les seves planes i deixeu que les veus dels protagonistes ressonin a la vostra ment mentre el teló de fons us explica el com i el perquè d’una societat fosca i oprimida.